عاشقی -3

صفحه خانگی پارسی یار درباره

داشتن افکار منفی در مورد دوستان و خویشاوندان

    نظر

داشتن افکار منفی در مورد دوستان و خویشاوندان

با سلام؛ در اکثر مواقع ذهنم خود به خود در مورد بعضی از کسانی که با آنها روابطی عادی دارم (دوستان و خویشاوندان) منفی بافی می کند و من در عذابم که چه کنم ؟ لطفا پاسخی واضح و شفاف ارائه دهید .
سلام؛  آنچه در سوالتان بیشتر مورد توجه قرار می گیرد نوع تفکر شما نسبت به روابط و ارتباط و نحوه برخورد با دیگران است و لازم است تغییر نماید. نکته مثبت مطلب شما اینست که احساس می کنید اینگونه تفکر و نگاه را نسبت به دیگران دارید و خواستار تغییر این نوع نگاه هستید، لذا نیمی از راه را طی نموده اید و کافی است با عملی ساختن راهکارهایی که خدمتتان بیان می شود این تغییر را تسریع نموده و زودتر به نتیجه مورد نظر برسید. البته کاملا به خود مطمئن باشید که مى‏توانید روحیه خود را تغییر دهید ولى براى نتیجه گیرى عجول نباشید، بلکه با خود فکر کنید باید حداقل یکسال روى خود کار کنید و اگر چنین کنید حتما پس از آن دگرگون خواهید شد.
قبل از بیان راهکارها به چند نکته اشاره می نماییم :
نکته اول : هر فردی برای دست‌یابی به یک ارتباط صحیح با دیگران و داشتن آرامش روان ، باید دیدگاه خود را متحول سازد و شیوه‌ تفکرش را عوض نماید. شما نباید چنین فکرکنید که فقط یک راه‌حل وجود دارد که اگر به آن دست‌یابید، اوضاع روبه‌راه خواهد شد.
نکته دوم : برای رسیدن به تغییر ذهن و داشتن تفکر مثبت ، به روش‌های گوناگونی نیاز است تا بتوانید بر وضعیت‌های ذهنی منفی که پیچیده و متنوع هستند، غلبه کنید. اگر شما بخواهید بر شیوه‌های تفکر منفی غالب شوید، این امر، تنها با به‌کارگیری یک روش تفکر یا یک تکنیک، میسر نیست. تغییر، مستلزم گذر زمان است؛ حتی تغییر مادی هم‌ زمان می‌گیرد. برای نمونه، اگر شما از یک شرایط آب‌ و هوایی به شرایط دیگری نقل‌ مکان کنید، بدن‌تان برای تطبیق با محیط جدید، نیازمند زمان است؛ همین‌طور تغییر حالت فکری شما هم زمان می‌برد. با گذشت زمان، شما می‌توانید تغییرات مثبتی داشته باشید.
نکته سوم : ما با تحرک ‌بخشیدن به اندیشه ‌های ‌مان و به ‌کارگیری روش‌ های گوناگون برای تفکر، می‌توانیم سلول‌های عصبی خود را به‌شکل تازه‌ای درآوریم و شیوه‌ عملکرد مغزمان را تغییر دهیم. این ویژگی در عین‌حال، مبنایی ا‌ست برای این فکر که تحول درونی، با آموزش آغاز می‌شود و شامل جایگزینی تدریجی «شرطی‌سازی منفی» با «شرطی‌سازی مثبت» است.
نکته چهارم : همانطور که می دانید ذهن آدمی کارگاه تولید فکر است که از منبعی به نام ضمیر ناخود آگاه سرچشمه می گیرد. ضمیر ناخود آگاه نمی تواند خوب را از بد و درست را از غلط تشخیص دهد ولی چنان قدرتی دارد که اگر از آن غافل شویم می تواند سرنوشت ما را بدست گرفته و آن را به هر جایی که دوست دارد ببرد. اندیشه زیبا و مثبت می تواند بهشتی در زندگی انسان بسازد همچنان که اندیشه منفی و یأس آور می تواند جهنمی در زندگی او خلق کند؛ انسان ها همان خواهند شد که در اندیشه آنند. بنابر این آینده هر کس در گرو چگونگی نگرش او به زندگی است. موفق ترین انسانها کسانی هستند که توانسته اند در ذهن خود اندیشه های مثبت داشته باشند. آنان که می پندارند قادر و توانا نیستند، در واقع مثبت نگری را کنار گذاشته و در جنبه های منفی وقایع تمرکز کرده اند.خانواده، کانون یادگیری چگونه اندیشیدن و چگونه زیستن است. در خانواده مثبت اندیش اعضای خانواده خود را قادر و توانا می دانند و نگاهشان به دیگران آکنده از مهر و عاطفه است. چنین خانواده هایی قادر خواهند بود هر ناممکنی را به ممکن تبدیل کنند و توفیق و کامکاری را نصیب خود نمایند .
 
راهکارهای تقویت تفکر مثبت
افکار از چنان قدرتی برخوردارند که می توانند سازنده یا ویرانگر باشند،بنابراین باید به خود بیاموزیم که افکارمان را هوشمندانه کنترل کنیم تا در زندگی به موفقیتها و کامیابی های بزرگی دست یابیم.
1- نسبت به خودمان احساس خوبی داشته باشیم و خود را خوب، توانا و با ارزش بدانیم. مثلا صبح ‌ها که از خواب بیدار می‌شوید، می‌توانید به انگیزه‌ مثبت و صمیمانه‌ جدیدی فکرکنید و بگویید: “من از امروز، بهتر استفاده می‌کنم. من نباید امروز را تلف‌کنم.” سپس شب، پیش از خواب، ببینید چه کرده‌اید و از خود بپرسید: “آیا از امروز چنان ‌که می‌خواستم، استفاده کردم؟” اگر چنین بوده، باید خوشحال باشید وگرنه اعمال خود را در آن روز نفی‌کنید و ذهن‌تان را به‌سمت مثبت ‌شدن تقویت کنید.
2- لیستی از صفات مثبت خود تهیه کنیم و راههای تقویت آنها را بیابیم و تجربه کنیم.
3- لیستی از افکار منفی خود را در طی روز تهیه و سعی کنیم برای هر فکر منفی یک فکر مثبت معادل بیابیم تا به کمک آن بتوانیم با افکار منفی مقابله کنیم. در مورد فکری که بیان نمودید مضرات و آسیب های آن را در صفحه ای یادداشت کرده و از این مورد به عنوان عامل انگیزشی در جهت حذف آن فکر بهره گیرید. مثلا کم شدن ارتباط با دیگران، ناراحتی روانی خود، بدبینی به دیگران و ...
4- به ندای منفی درونی خود و تلقین های مخرب و نگران کننده دیگران بی توجه باشیم و سعی کنیم عکس آنها را انجام دهیم. برای اینکار مواردی که نسبت به آنها حساس هستید و افکار شما را درگیر می کنند را در جدولى بنویسید و سعی نمایید حساسیت خود را تقلیل نمایید. موارد انجام یا تخلف در هر روز را یادداشت نموده و همواره سعى بر تقلیل موارد تخلف نمایید.
5- افکار خود را متوجه خوبی ها و جنبه های مثبت زندگی کنیم تا به مرور مثبت نگر شویم.
6- با خوش بینی سعی کنیم دستوراتی به ذهن خود بدهیم که اندیشه های جدید مثبت شکل گیرند.
7- هر روز صبح که از خواب بر می خیزیم با نگاه کردن به یک منظره یک تابلوی نقاشی زیبا و یا اسما الله روز خود را با نشاط و خوش بینی آغاز کنیم.
8-از افراد منفی نگر یا موقعیت هایی که باعث ایجاد افکار ناخوشایند و منفی می شوند دوری و یا سعی کنیم کمتر با آنها برخورد داشته باشیم.
9- اعتماد به نفس خود را در هر شرایطی حفظ کنیم و هرگز به دیگران اجازه ندهیم که آن را متزلزل کنند. باید متوجه باشیم که اعتماد به نفس کلید خلق تفکر مثبت است.
10- به لحظات زیبا و دوست داشتنی گذشته خود فکر و سعی کنیم آنها را تکرار نماییم.
11- از تردید و دودلی دوری کرده و کارها را با جدیت دنبال کنیم.
12-به قدرت بی کران خداوند ایمان داشته باشیم و با خود تکرار کنیم که من لیاقت بهترین ها را دارم و با لطف خدای بزرگ به آنها خواهم رسید.
13- در توصیف احوال و زندگی خود از کلمات مثبت استفاده کنیم.
14- در تعریف از افراد خانواده یا دوستان از کلمات مثبت و روحیه بخش استفاده کنیم (نمونه : فلانی شخص بسیار شریف و بزرگواری است.)
15- هرگز شعار خواستن، توانستن است را فراموش نکنیم و بدانیم که در سایه سعی و تلاش به آنچه بخواهیم می رسیم.
16- برای تغییر اوضاع و شرایط نامساعد اقدام کنیم و مطمئن باشیم که می توانیم آنها از بین ببریم.
17- از انزوا و گوشه گیری که باعث ایجاد افکار منفی می شود دوری و اوقات خود را در جمع خانواده،فامیل و دوستان سپری کنیم.
18- هر وقت احساس کردیم که افکار منفی سراغمان آمده است،وضعیت خود را تغییر دهیم و به کاری سرگرم شویم.
19- ممکن است هنگام خواب و در رختخواب، افکار منفی به سراغمان بیاید؛ تا خسته نشده ایم به رختخواب نرویم.
20- ضمناً به تلاوت قرآن و خواندن نماز بیشتر بپردازید که به فرموده قرآن : نماز را در طرف روز بپا دارید و در ساعات تاریکى شب که البته خوبى و نیکى‏هاى شما زشتى ‏ها و بدکاری ها را از میدان بیرون مى‏برد(سوره مبارکه هود، آیه شریفه 114).
اجرای راهکارهای تقویت تفکر مثبت هیچ هزینه ای ندارند و به سن و سال افراد نیز مرتبط نمی شوند. فقط این شعار را فراموش نکنیم :
«اگر افکارمان را کنترل کنیم،زندگی مان متحول می شود
بنابراین اجرای راهکارها را از همین حالا شروع کنیم و آن را به فردا موکول نکنیم،زیرا ممکن است فردا هرگز نیاید.
ما هم در شهر مقدس قم و کنار حرم کریمه اهل بیت حضرت معصومه سلام الله علیها برای شما انسان های خواستار پاکی دعا می کنیم.