مراحل خواستگاری
مراحل خواستگاری
دختر و پسر بعد از اعلام آمادگی برای ازدواج نیازمند همکاری خانواده ها هستند. خواستگاری از طرف مرد انجام می شود که به علت تناسب آن با روحیه خاص خانم ها بسیار مناسب است. پس از جواب مثبت توسط خانواده دختر که بعد از تحقیق صورت می گیرد خانواده ها باید مقدماتی را جهت ملاقات و گفتگوی دختر و پسر مهیا کنند تا آنها بتوانند نظرات و انتظارات خود را به یکدیگر بگویند.
نکات لازم در مرحله ملاقات وخواستگاری
بهتر است در مواردی که آشنایی قبلی وجود ندارد پسر خود، دختر را ببیند. خانم ها باید در این مرحله به مردان اجازه دهند به راحتی آنها را ببینند تا در آینده مشکل ایجاد نشود.
راه های کسب شناخت:
1) مشورت کردن: فواید کثیری دارد و هیچ کس بی نیاز از آن نیست. مشخصات مشاور:
- رشد عقلی و فکری داشته باشد
- بخیل، تنگ نظر و ترسو نباشد
- خیر خواه و علاقه مند به مصالح شخص باشد.
- ذینفع نباشد.
2) تحقیق کردن:چون فرزند محصول خلقیات و ارتباطات خانواده است باید در مورد خود و خانواده اش تحقیقات لازم را انجام داد. دختران در اغلب موارد از نظر اخلاق و رفتار به مادر شبیه می شوند لذا می توان از این نکته به عنوان توصیه عملی بهره برد.
منابع تحقیق: معرف، محل کار و همسایه ها. همچنین دشمن شخص می تواند بیانگر شخصیت فرد باشند.
3) توجه به ظاهر: ظاهر افراد به طور معمول تا حدی می تواند بیانگر شخصیت فرد باشد. امام علی (علیه السلام) می فرمایند:"الظاهر عنوان الباطن "
4) گفتگوی مستقیم: از طریق گفتگو و عکس العملهای فرد در هیجانات مثبت یا منفی می توان به اخلاق و ادب شخص پی برد.
نکات لازم درهنگام گفتگو کردن
در گفتگو طرفین باید خط مشی کلی زندگی و خصوصیات اخلاقی خود را صادقانه بیان کنند. از ایجاد جاذبه های دروغین و کاذب نسبت به طرف مقابل پرهیز کنند. به هنگام معرفی در جنبه های مثبت یا منفی، اغراق نکنند. گفتگوها در عین رعایت ادب و بی تعارف باشند. سوابقی که غیر قابل پوشش است بیان شود. صداقت در این گونه مسائل باعث جلب اعتماد می گردد و تأثیر خوبی در روابط آینده خواهد داشت. از بیان مسائلی که ضرورت ندارد پرهیز شود.
باید توجه کرد که سعی در تغییر دادن اخلاقیات همسر پس از ازدواج در اکثر موارد بی نتیجه است. ضمنا به قول هایی که طرفین قبل از ازدواج به یکدیگر می دهند نباید اعتماد کرد چون ممکن است اجرا نشود.
پس از انتخاب بر اساس معیارهای صحیح باید خالصانه از درگاه خدا، طلب خیر و سعادت کرده و نتیجه را به خدا بسپاریم.
لزوم همراهی عشق و عقل در انتخاب
عشق مقدس است و باعث اتصال انسان به تمام زیباییهاست. دین اسلام تأکید دارد انتخاب همسر تنها براساس عشق نباشد بلکه با نگرش عقلی همراه باشد؛ چون جایی که عشق است عقل نیست و هیچ یک نمی توانند ارزیابی حقیقی از شخصیت واقعی همدیگر داشته باشند. در صورت شکل گرفتن چنین زندگی، به تدریج ازهیجان اولیه کاسته می شود و مشکلات خودنمایی می کند. در حالی که اگر بر اساس معیارهای صحیح انسانی و الهی باشد طبق وعده خدا مودت و رحمت الهی ایجاد خواهد شد.
رضایت والدین :
رضایت والدین در آینده زوجین بسیار موثر است. عدم رضایت آنها از طریق دخالت بی مورد در زندگی زوجین، تنها گذاشتن آنها در مواقع بحرانی، عدم ارتباط دو خانواده با همدیگر موجب آسیب روحی دختر و پسر می گردد؛ در حالیکه حضور فعال خانواده دختر باعث دلگرمی و نوعی پشتوانه است.
استخاره :
استخاره طلب خیر کردن است ودر صورتی که مقدمات عقلی و شرعی کار طی شده باشد قابل قبول است. اگر بعد از تعقل و آگاهی از دستورات شرع و مشورت و تحقیق حالت تردید وجود داشته باشد استخاره توسط شخص سلیم النفس اشکالی ندارد و در بقیه موارد بی مورد است.البته بعد از استخاره باید به آن عمل کرد.
وضعیت زنان در اسلام
زنان در اسلام بسیار مقتدر و قوی هستند به شرط آنکه وجودشان را تحت تعبدالهی درآورند و اسلام و احکام خدا را در زندگی پیاده کنند. احکامی مانند تعلق مهریه، واجب النفقه بودن زنان توسط مردان و... باعث می گردد زنان از نظر اقتصادی پشتوانه محکمی داشته باشند.
توجه به دستورات اسلام در انجام اعمال
اگر افعال انسان منطقی و برگرفته از اسلام باشد نیازی به تأیید دیگران ندارد و پذیرش یا عدم پذیرش آنها نباید دلیل بر ترک یا انجام عمل شود. همچنین تکرار عمل توسط عده ای از افراد به تدریج باعث همه گیر شدن آن عمل می گردد..
آفات ازدواج
آفات ازدواج در ابعاد معنوی و عاطفی و روحی
تشکیل خانواده دو چهره مبارک و نامبارک دارد که مربوط به نوع برخورد انسان است. اگر انسان در ازدواج اهداف عالی را در نظر بگیرد، ازدواج مبارک و در غیر این صورت، نامبارک است. آفات ازدواج شامل مواردی است که مانع از تحقق اهداف آن می گردد.و به علت در نظر گرفتن اهداف نادرست یا نداشتن آمادگی فکری و روانی طرفین با وجود در نظر گرفتن اهداف خوب ظاهر می گردد
این موارد شامل سه دسته اند :
1) در زندگی دنیایی اثری ندارد و خانواده احساس خوشبختی می کند ، ظهور آن در قیامت و برزخ است .
2) اثرات آن در زندگی دنیایی توأم با سختیهایی است که در طول زندگی تحمل می شود .
3) علاوه بر ظهور در آخرت ، اثرات آن در دنیا هم ظاهر شده و خوشبختی دنیا و آخرت را سلب می کند .
آفات وآسیب شناسی ازدواج
1) عدم وجود دیدگاه صحیح نسبت به ازدواج و جنس مخالف: دیدگاه منفی نسبت به جنس مخالف و ازدواج مانع از ایجاد علاقه و آرامش بین زن ومرد می گردد.
2) داشتن حس برتری جویی: متأسفانه در بعضی از ازدواج ها،یکی از زن و مرد سعی درایجاد تسلط همه جانبه دارند در حالی که هر یک به عنوان مظهری از جمال و جلال الهی حدود تعیین شده ای دارند که باید رعایت کنند و خروج از آن حدود باعث برهم خوردن تعادل خانواده می شود.
3) تفکر رویایی و خیالی در مورد جنس مخالف: نداشتن شناخت و دیدگاه درست خانم ها نسبت به آقایان باعث ایجاد توقعات و انتظارات بالا و در پی آن رنجش و ناراحتی می شود.
4) عشق و علاقه از طریق نادرست: ازدواج هایی که از طریق آداب و رسوم خانوادگی با وجود اختلاف بین طرفین تحمیل می شود، عشق های زودرس و تصادفی که گاه بر اثر تلقین محیط ایجاد می شود، تعادل انسان را برهم زده به سمت ازدواجی پیش می رود که سنخیتی با او ندارد. اظهار علاقه هم نباید مانع از توجه به کارکردهای مورد انتظار خانواده شود. لذا لازم است در مواردی با احساساتمان مبارزه کنیم چون در قبال خود و فرزندانمان مسئول هستیم.
5) نداشتن کفویت و تناسب: عدم هماهنگی می تواند در مسایل عقیدتی و اختلاف در درک مفهوم و هدف زندگی، در احساسات و عواطف و درک همدیگر باشد.
6) ازدواج به دلیل زیبایی: زیبایی به عنوان ارزش گیاهی نباید صرفا انگیزه ازدواج باشد چون این گونه ارزش زن پایین می آید. در صورت ضعف معنوی، زیبایی عامل انحراف فرد می شود. زیبایی ظاهری در کنار زیبایی معنوی پسندیده است.
7) ازدواج به خاطر ثروت: مانع از ایجاد رابطه صحیح و علاقه واقعی می شود. اگر ارتباطی ایجاد شود دوامی نخواهد داشت.
8) ازدواج از روی ترحم: قبول ازدواج با هدف نجات پسر از بحران روحی و عاطفی و یا دلسوزی در حالی که معیارهای قابل قبول ازدواج را ندارد. ازدواج با افراد جانباز، انگیزه الهی و توانایی بالایی را می طلبد. در همه موارد خانم باید قابلیت تحمل مشکلات را داشته باشد و منت نگذارد چون در اغلب موارد حالت پشیمانی و رنج روحی باقی می ماند.
9) ازدواج عامل فخر فروشی و کسب آبرو: افرادی که فاقد کمالات انسانی اند، به واسطه مال، زیبایی و شهرت جلب توجه می کنند. افتخار به موقعیت اجتماعی یا خانوادگی نباید باعث غفلت از شرایط اصلی ازدواج گردد.
10) ازدواج با کسانی که در خانواده و یا اجتماع موقعیت مناسبی ندارند: پسرانی که در خانواده به والدین خود بی عاطفه اند و حقوق آنها را رعایت نمی کنند شایسته همسری نیستند چون قطعا نمی توانند قدردان همسر خود باشند.
11)ازدواج با انگیزه لجبازی: باید با انگیزه ازدواج کرد.انگیزه هایمضری مثل لجبازی خود آگاه یا نا خود آگاه نباید دلیل ازدواج باشد. لذا تا آنجا که ممکن است باید از مداخله در کار جوانان پرهیز کرد؛ چون شخص با استفاده از مکانیزم دلیل تراشی و توجیه در مواردی که با خواسته اش مقابله می شود سعی در درست جلوه دادن هدفش می کند.
ازدواج اجباری
زندگی زناشوئی می طلبد که دختر و پسر همدیگر را از روی اختیار و رغبت انتخاب کنند. ازدواج اجباری بیشتر در خانواده هایی که از لحاظ فرهنگی در سطح پایین هستند اتفاق می افتد.
ریشه ازدواج اجباری
1- مسائل اقتصادی: گاهی طمع و گاهی ناتوانی در اداره زندگی علت این ازدواج هاست.
2- عشق های یک طرفه:. اعمال فشارهای مختلف فرد را وادار به ازدواج می کند.
3- والدین به علت وجود تنش در روابطشان با فرزند، او را مجبور به ازدواج کرده تا از این وضعیت نجات یابند.
4- خود خواهی و اسارت والدین در آداب و رسوم باطل.
5- چشم و هم چشمی و رقابت با یکدیگر.
در این موارد، دختر و پسر باید هوشیار بوده در مقابل این ازدواج، مقاومت کنند چون تبعاتی که به دنبال مقاومت ایجاد می شود به مراتب کمتر از تبعات ازدواج اجباری است.
تبعات ازدواج اجباری.
1- به علت شروع با تنفر، تا پایان با بی میلی همراه است که منشأفسادهای بسیاری است.
2- عدم تربیت مناسب فرزندان به علت نبود دلگرمی در کانونخانواده.
3- وجود درگیری، نزاع و طلاق.
4- افزایش درصد خیانت زن نسبت به شوهر و ازدواج دوم مردها. چون انسان ها عاشق عشق و محبوب شدن هستند به علت عدم ارضای این نیاز، در مواردی که تقوا نباشد و یا جبر کنار رود، خیانت صورت می گیرد. البته در مواردی کفایت طرفین سبب برقراری روابط صمیمانه می گردد.
الف)آفات معنوی ازدواج در بعد مادی
1) آفت در جنبه اقتصادی:. گذران زندگی باید از راه صحیح و شرعی باشد اما زیاده طلبی، روحیه تجمل گرایی، چشم وچشمی باعث رفتن خانواده به سمت درآمد نا مشروع و بروز مشکلات تربیتی در خانواده و فرزندان می گردد.
عواملی که مانع از بروز این آفت می شود:
وظیفه ما در پیشگیری ازاین آفات، خودسازی و کسب آمادگی های لازم قبل از ازدواج، آگاهی از حلال و حرام، شناخت و بالا بردن ظرفیت وجودی خود در فشارهای اقتصادی و توجه آقایان به نیازهای عاطفی و معنوی خانواده در کنار نیازهای مادی است. خانم ها نیز باید از ایجاد حس تجمل گرایی در خود و همسرشان جلوگیری کنند .
ب)آفات ازدواج در بعد عاطفی و روحی:
کسب آمادگی های لازم روحی و جسمی برای خانمها جهت تمکین همسر از لحاظ جنسی و روحی، لازم است و عدم توانایی در این زمینه باعث بروز مشکل می گردد .
زن و مرد باید مایه آرامش همدیگر باشند و بتوانند تظاهرات عاطفی و همدیگر را خوب پاسخ دهند. از آنجا که هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد تأمین نکردن این نیاز تبعات منفی در پی خواهد داشت .
جزء لاینفک زندگی رشد یافته وجود آموزشهای دینی است . تأمین نیازهای معنوی وظیفه مرد و زن است. به خصوص مادر که نقش مربی را دارد و باید تغذیه معنوی قوی داشته باشد .
ازدواج مواجهه با خلق و خوی های متفاوت است و تطابق کامل بین سلایق امری محال است از این رو رعایت اخلاق و صبر در مواجهه با تنشهای زندگی ضروری است .
درک نکردن روابط صحیح بین والدین و فرزندان توسط خانم هاباعث می شود آقایان در روابطشان با والدین تحت فشار باشند اما وجود یک دیدگاه صحیح، مانع از ایجاد این تعارضات می شود